2016. február 23., kedd

FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont


A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont egy olyan hely, ahol egyedülálló környezetben, egy mosonmagyaróvári 300 éves egykori gabonaraktárban interaktív módon fedezheted fel a világ természeti jelenségeinek működését. Mit kell ezért tenned? Átélni, kutatni, játszani: 3 600 m2-es épületben, 2 000 m2-es kiállítótérben, 300 éves falak között feltárni a természet varázslatait. Sok izgalom, számos kérdés és válasz, rengeteg tudnivaló, közel 50 bemutató eszköz. Fedezd fel négy épületszinten a négy őselem – a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz – titkait! 

A bemutató eszközök mellett elhelyezett kiállításvezetők és felkészült, rendkívül kedves demonstrátoraink állnak rendelkezésedre.
  • A VÍZ szintje
FUTURA földszintje olyan természeti jelenségeket mutat be 20 m2-en, amelyekért valójában a Földet kellene körbekerülnünk. Hegyek, folyóvölgyek, tavak, hajózó csatornák és az óceán is elénk tárul, de nemcsak szép tájképként, hanem élő, lüktető, öntörvényű, nem ritkán kérlelhetetlen természeti erőként.
  • A FÖLD szintje 
Ezen a szinten a kiállítási elemek látványosan szemléltetik az energia-megmaradásra, a gravitációra és a tehetetlenségi erőre vonatkozó legfontosabb fizikai törvényeket. A Taposó labirintus az egyensúlyozási képességet, a fizikai terhelés eloszlását pedig a Fakírágy mutatja be, ahol több ezer szögön fekve szerezhetsz magadnak pihentető perceket.
  • A LEVEGŐ szintje 
A levegő birodalmában a szél természetformáló munkáját a Homoksivatag mutatja be, ahol homokdombok vándorolnak és homokdűnék születnek percről percre. A Szélkerék teszt segítségével a szélerőművek működését figyelheted meg, az eszköz a szélsebesség mérésére is képes.
  • A TŰZ szintje 
A Tűz szintjén a Napunkhoz, a látható fényhez kapcsolódóan érhetnek meglepetések!
A Sötészobában a különböző színek, árnyékok tárulnak elénk. Sárga, piros és kék színeket keverhetsz a testeddel; egy szemüveggel három dimenzióban láthatsz különböző forgó idomokat. A Foszforeszkáló falnál az árnyékodat figyelheted meg: a fal fényérzékeny, így ahol a testeddel eltakarod, árnyék marad a helyén.
Az 5 méter átmérőjű, három méter magas mobil planetáriumunkban virtuális űrutazáson vehetsz rész barátaiddal, családoddal, kényelmesen vízszintbe helyezkedve!

  • Repülőgép szimulátor 
A Boeing 737 NG repülőgép napjaink legnépszerűbb típusainak egyike. A szimulátor teljesen élethű küllemre, technikai felszereltségre teljesen megfelel az eredeti gépnek. A szimulátor építése a helyszínen történt a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont Levegő szintjén. Az eszközt a Movinnov Kft. üzemelteti, saját alkalmazottja mutatja be. A projekt és a repülőgép szimulátor honlapja, www.futurajet.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése